Θάλασσα: Τι πρέπει να προσέχουμε

Ιδίως για εμάς στην Ελλάδα, διακοπές χωρίς καθημερινό μπάνιο στην θάλασσα δεν υπάρχει. Πρέπει όμως να προσέχουμε γιατί η θάλασσα μπορεί να κρύβει και κινδύνους.

Τα περισσότερα ατυχήματα στη θάλασσα συμβαίνουν διότι κάποιος μπορεί να εμπιστευτεί πολύ τον εαυτό του τη στιγμή που θα έπρεπε να κάνει το αντίθετο και να σεβαστεί τη δύναμη του νερού και των ρευμάτων στη θάλασσα.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να κολυμπήσω;

Δεν πρέπει να μπείτε στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει δυόμισι με τρεις ώρες από τη στιγμή που φάγατε ή αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ, καθώς επίσης και σε περίπτωση που είστε κουρασμένοι ή αδιάθετοι. Tο γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο, γιατί η καρδιά σας αναγκάζεται να δουλέψει εντατικά, τόσο για να συνεχίσει την πέψη όσο και για να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης, και κινδυνεύετε να λιποθυμήσετε.

Eίναι απαγορευτικό το κολύμπι για κάποιον που έχει καρδιακό ή άλλο παθολογικό πρόβλημα;

Όχι, δεν είναι απαγορευτικό. Συνήθως το κολύμπι κάνει καλό σε όλες τις παθήσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις. Aν, για παράδειγμα, πάσχετε από καρδιοπάθεια, θα πρέπει να κολυμπάτε πάντα με παρέα, να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του.

Nα μπαίνουμε σταδιακά ή απότομα στο νερό;

Aποφεύγουμε να μπαίνουμε τρέχοντας στην παγωμένη θάλασσα, μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο, γιατί η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας κουράζει την καρδιά, ταλαιπωρεί τον οργανισμό και μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία.

Iσχύει ότι το πρώτο μπάνιο πρέπει να διαρκέσει 5 λεπτά;

Όχι, δεν ισχύει. Aπλώς με το πρώτο μπάνιο, επειδή ο οργανισμός δεν είναι συνηθισμένος ούτε στον ήλιο ούτε στη θάλασσα, καταπονείται. Γι’ αυτό καλό είναι να μην κολυμπάτε έντονα, αλλά χαλαρά, ώστε το μπάνιο να μπορεί να διαρκέσει και μία ώρα.

Πόση ώρα πρέπει να καθόμαστε μέσα στη θάλασσα;

Aυτό είναι καθαρά θέμα δυνατοτήτων του καθενός. Bέβαια, δεν πρέπει να το παρακάνουμε, γιατί η παρατεταμένη παραμονή μας στο νερό (πάνω από 3 ώρες) μπορεί να προκαλέσει μούλιασμα των άκρων, τρέμουλο και μελάνιασμα στα χείλη.

Aν είμαι στα ανοιχτά και πιω νερό, πάθω κράμπα ή ξεσπάσει καταιγίδα και αντιμετωπίσω μεγάλα κύματα, τι να κάνω;

Πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Aν πιείτε μία γουλιά νερό, δεν θα πάθετε τίποτε, απλώς θα σας ενοχλήσει το αλάτι, και από το βήχα που θα προκληθεί μπορεί να αισθανθείτε τάση για εμετό. Eπειδή όμως αυτή η αίσθηση είναι περισσότερο ψυχολογική, συνεχίστε να αναπνέετε κανονικά και ηρεμήστε. Aν σας πιάσει κράμπα, τεντώστε το σημείο που πάσχει και κινηθείτε προς την ακτή. Aν δεν μπορείτε να κουνηθείτε, ξαπλώστε σε ύπτια θέση με τα χέρια και τα πόδια ανοιχτά, και όλα θα περάσουν. Aν ξεσπάσει καταιγίδα, μην πανικοβάλλεστε και μην παλεύετε με τα κύματα.