Τι είναι τα κεραμικά μέταλλα; Πως βοηθάνε στον ανθρώπινο οργανισμό;
Ορθοπεδικά Βοηθήματα της Kepler

Τι είναι τα κεραμικά μέταλλα; Πως βοηθάνε στον ανθρώπινο οργανισμό;

Τα κεραμικά μέταλλα, γνωστά επίσης και ως βιοκεραμικά μέταλλα, αναφέρονται σε μεταλλικές κράματα που περιέχουν κεραμικά σωματίδια ή φάσεις. Αυτά τα κεραμικά σωματίδια μπορούν να είναι στερεά διασπορεμένα σωματίδια ή περιέχονται σε μορφή διασποράς μέσα στη μήτρα του μετάλλου. Η παρουσία των κεραμικών σωματιδίων ενισχύει τις μηχανικές ιδιότητες του μετάλλου, όπως η σκληρότητα, η αντοχή στη φθορά και η αντοχή στη θερμότητα.

Η χρήση κεραμικών μετάλλων σε ιατρικές εφαρμογές έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  1. Βιοσυμβατότητα: Τα κεραμικά μέταλλα είναι γνωστά για τη βιοσυμβατότητά τους με τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή απόρριψη από τον οργανισμό σε σύγκριση με άλλα υλικά.

  2. Αντοχή και Ανθεκτικότητα: Τα κεραμικά μέταλλα είναι γνωστά για την υψηλή τους αντοχή και ανθεκτικότητα. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα για χρήση σε ιατρικές εφαρμογές όπως οι ορθοπεδικές ενθέσεις και οι οδοντικές εμφυτεύσεις, όπου απαιτείται υψηλή αντοχή και ανθεκτικότητα στον χρόνο.

  3. Ελαφρύτερο Βάρος: Αν και έχουν υψηλή αντοχή, τα κεραμικά μέταλλα είναι συνήθως ελαφρύτερα από άλλα μέταλλα, όπως ο χάλυβας ή ο τιτάνιος. Αυτό κάνει τις ενθέσεις και τις εμφυτεύσεις που κατασκευάζονται από κεραμικά μέταλλα πιο άνετες για τον ασθενή.

  4. Μειωμένος Σχηματισμός Φυμάτων: Η επιφάνεια των κεραμικών μετάλλων είναι λιγότερο επιφανειακή από εκείνη των άλλων μετάλλων, με αποτέλεσμα τον μειωμένο σχηματισμό φυμάτων. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο από ενδοθετικές λοιμώξεις.

Συνολικά, τα κεραμικά μέταλλα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για ιατρικές εφαρμογές λόγω των υψηλών μηχανικών ιδιοτήτων τους, της βιοσυμβατότητάς τους και της ανθεκτικότητάς τους στο χρόνο.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >>>